19 Temmuz 2018 Perşembe

Beşiktaş, Fikret Orman ve Mertcan Çam skandalı

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Mertcan Çam transferinden vazgeçtiklerini açıkladı.
Hemen bir hatırlatma yapayım. Beşiktaş, Trabzonspor’da son 4 yılda sadece 3 dakika forma giyen Mertcan Çam’ı transfer edebilmek için Bordo-Mavili kulüple bir sözleşme imzalamıştı. Ocak ayında imzalanan bu sözleşme gereği Beşiktaş, Trabzonspor’a KDV dahil 885 bin Dolar fesih bedeli ödeyecekti.
Ortada bağlayıcı hükümler de vardı. Beşiktaş’ın vazgeçmesi halinde bu 885 bin Dolar yanacaktı. Her şey imza altına alındı.
Nitekim bu doğrultuda gelişmeler yaşandı. Beşiktaş’ın kasasından 177’şer bin Dolar’lık 5 adet çek çıktı. Ardından bu çekler Trabzon’da bir faktoring şirketine kırdırıldı. Paralar Trabzonspor’un kasasına girdi.
Futbolcunun menajeri de Metin Korkmaz ve arkadaşları idi.
Ben bu haberi 4 ay önce belgeleriyle ortaya koyduğum zaman sanal ortamdaki bazı tetikçilerin hedef tahtası olmuştum. Yalan yazmakla itham edilmiştim. Peki şimdi ne oldu? Beşiktaş’ın 885 bin Dolar’ı adeta kuş oldu, uçtu gitti. Yazık değil mi? Kimse bu paranın ve alengirli işlemin hesabını vermeyecek mi? Kimse hesap sormayacak mı? Fikret Orman’ın acilen detaylı ve samimi bir açıklama yapması gerekiyor. “Yaptım oldu” demekle, olmaz. Olcay Şahan’ın sadece 200 bin Euro karşılığında Trabzonspor’a verildiğini de unutmayalım.
Düşünebiliyor musunuz, Beşiktaş’ın kasası önemli ölçüde zarara uğruyor ama ortada futbolcu yok. İşin acı tarafı bu işi sorgulayacak insan sayısı da ülkemizde yok denecek kadar az.
Vurgu yapmamda yarar var. Mertcan Çam daha düne kadar Beşiktaş kulübünden gelecek telefonu bekliyordu. Normal şartlar altında kendisiyle güzel bir sözleşme imzalanacaktı. Nasıl mı? Misal... Yıllık 500 bin Euro üzerinden 5 yıllık sözleşme... İşin içine menajerlik ücretini de kattığımızda toplamda 3 milyon Euro tutarında bir paket olacaktı. Sonra da... Kadroya giremeyecek ve malum menajerler tarafından Anadolu’daki bir takıma kiralık verilecekti.
Fakat skandal patlayınca... Olay yattı. Beşiktaş’ın kasasından çıkan 885 bin Dolar ile bu iş şimdilik kapandı.
Fikret Orman, Mertcan Çam’dan vazgeçme nedeni olarak, “Sözleşme şartlarına uymadı” dedi. Tuhaf... Bu açıklama hiç kimseye inandırıcı geldi mi acaba!
“Yakalandık” diyemezdi elbet!
Söylememe gerek yok. Ortada yanlış yapılan işler var. Gizli kapaklı işlemler var. Giden paralar var. Bu para Fikret Orman’ın değil, Beşiktaş’ın parası. Üstelik bu para, Mehmet Ekici’nin Beşiktaş’tan başka bir kulübe gitmemesi için ödendi. Bunun da belgelerini daha önce yayımladım. İsteyene yollayabilirim.
Hatırlarsınız elbet... Fenerbahçe, önceki sezonun devre arasında Mehmet Ekici’yi transfer edebilmek için Trabzonspor’a 2 milyon Euro fesih bedeli önermişti. Mehmet Ekici de Fenerbahçe’ye gitmek istediğini söylemişti. Fakat sonra ne oldu?Trabzonspor ile Beşiktaş arasında çok gizli bir sözleşme imzalandı. Trabzonspor’un Mehmet Ekici’yi Beşiktaş dışında başka bir kulübe vermesi halinde 1,5 milyon Euro ödeyeceği her iki taraf arasında taahhüt altına alındı. Sözleşmenin altında da Fikret Orman ile Muharrem Usta’nın imzası vardı.
Bunun akabinde... Trabzonspor, kadro dışı bıraktığı Mehmet Ekici’ye yarım sezonun karşılığı olarak 700 bin Euro’yu da ödemek zorunda kaldı.
Sonuç olarak... Trabzonspor’un parasal anlamda bir mağduriyeti vardı. Nasıl giderilecekti?
İşte olay bu! Olcay Şahan sadece 200 bin Euro bonservis bedeli karşılığında Trabzonspor’a verildi... Oysa normal şartlar altında Olcay Şahan’ın bonservis bedeli 1,5-2 milyon Euro olmalıydı.
Ve ayrıca... Mertcan Çam üzerinden 885 bin Dolar’lık bir operasyon yapıldı... İşlem tamamlandı.
Beşiktaş, Mehmet Ekici gibi önemli bir ismin o süreçte Fenerbahçe’ye gitmesini engellemiş oldu.


Ben bu haberleri yazdığım zaman Fikret Orman benimle ilgili olarak “Atilla Türker’i biz şöhret yaptık” demişti.
Şöhret olmak gibi bir amacım hiç olmadı ama kendisine hep şunu hatırlattım: Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak.
Hatta kendisi bana “Elinde belge olup da yayımlamayan namerttir” demişti. Ağır sözler kullanmıştı. Peki sonra ne oldu?
Belgeleri ben peşi sıra yayımladım.
Son olarak şunu söyleyeyim. Beşiktaş yönetimindeki bazı kişilerin çok daha şeffaf, tutarlı, dikkatli, adil ve saygılı olması gerekiyor.
08.03.2018 tarihli yazım...


Sen neymişsin Mertcan!

Beşiktaş’ın, Trabzonspor’da 4 yılda sadece 3 dakika forma giyen Mertcan Çam’ı transfer etmek için 40 gün önce sözleşme imzaladığı ortaya çıktı. Kartal, 15 ay sonra serbest kalacak olan ve halen 2. Lig ekibi Bandırmaspor’da oynayan 23 yaşındaki futbolcu için 885 bin dolar fesih bedeli ödeyecek. Futbolcunun alacağı ücret ise ayrıca belirlenecek

Beşiktaş ile Trabzonspor arasında 40 gün önce çok ilginç bir transfere imza atıldığını biliyor muydunuz? Trabzonsporlu Mertcan Çam’ın, Beşiktaş’a transferi konusunda her iki kulüp arasında sözleşme imzalandı. Ancak ortada şöyle bir durum var: Mertcan Çam, Trabzonspor’da 4 yıldır profesyonel futbolcu olmasına rağmen, bu 4 yıl içinde Trabzonspor A Takımı’nın formasını sadece 3 dakika giyebildi. O da nasıl mı? Trabzonspor’un 3 yıl önce Sivasspor’la oynadığı ve 3-1 kazandığı maçın son 3 dakikasında. Hemen belirteyim. Mertcan için her iki kulüp arasında imzalanan sözleşme 29 Ocak 2018 tarihini taşıyor. Dediğim gibi, 40 gün önce. Biraz detay vereyim. 23 yaşında olan Mertcan’ın Trabzonspor’la olan sözleşmesi normal şartlar altında 15 ay sonra bitiyor. Ama Beşiktaş, Mertcan’ı bu sezon sonunda transfer edebilmek için Trabzonspor’a şimdiden yüklü bir fesih bedeli ödemeyi yazılı olarak taahhüt etti. Ne kadar mı bu miktar? Sıkı durun... 750 bin dolar... Bitmedi. Bir de KDV’si var bunun. KDV’yi de Beşiktaş verecek. Yani yüzde 18 KDV’yle birlikte bu miktar 885 bin dolar ediyor. Beşiktaş, 175’er bin dolarlık 5 eşit taksit halinde bu ödemeyi yapacak ve Mertcan yeni sezonda Beşiktaş bünyesinde olacak.
VAZGEÇME HAKKI YOK
Sözleşmede kesin hükümler var. Misal... Mertcan sakatlanırsa ya da formsuz bir görüntü ortaya koyarsa, Beşiktaş’ın vazgeçme hakkı yok. İmzalanan sözleşme çerçevesinde bu 885 bin dolar mutlaka ödenecek. Sözleşmenin süresi ve Mertcan’a ödenecek ücret ise Beşiktaş ile menajerler arasında önümüzdeki süreçte kâğıda dökülecek. Beşiktaş’ta sözleşmeler genelde 4 yıllık oluyor. Mertcan Çam’a da 500 bin Euro gibi düşük bir ücret uygun görülse bile yaklaşık 3 milyon Euro tutarında küçümsenmeyecek bir fatura ortaya çıkıyor.
MENAJERLER KORKMAZ!
Peki, bu işin içinde hangi menajerler var? Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi sitesine bakarak söylüyorum. Mertcan Çam’ın menajeri Çağatay Korkmaz. Ama şu da var. Mertcan Çam, Şanlıurfa’da çirkin saldırıya uğradığı zaman medyaya demeç veren menajer Metin Korkmaz, “Mertcan benim futbolcum. Hakkını sonuna kadar savunacağım” şeklinde konuyu değerlendirmişti. Çağatay Korkmaz da zaten Metin Korkmaz’ın öz yeğeni. Bir parantez açayım. Metin Korkmaz, hem Beşiktaş’la hem de Trabzonspor’la doğrudan ya da dolaylı olarak uzun yıllardır iş yapıyor. Her iki kulübün bazı yöneticileriyle de medyada sık sık fotoğrafları yayınlanıyor.
MERTCAN... 2. LİG FUTBOLCUSU!
16 Kasım 1995 doğumlu olan ve Trabzonspor altyapısından yetişen Mertcan Çam, 3 Temmuz 2014’te Trabzonspor ile 5 yıllık sözleşme imzaladı. İlk 1,5 yıl Trabzonspor U21 takımının formasını giydikten sonra Şanlıurfaspor’a kiralık gönderildi. 3 ay önce çok büyük bir talihsizlik yaşadı, Şanlıurfaspor kulüp yöneticilerinin saldırısına uğradı, şehri terk etmek zorunda kaldı. 2 ay önce yine 2. ligden Bandırmaspor’a kiralık gitti. Bandırmaspor’da da ilk 2 maçta yedek kalmasına rağmen son maçlarda 11’de sahaya çıkmaya başladı. Genelde orta sahada görev yapıyor.
HİÇ BONSERVİS ÖDENMEDİ
Trabzon’da yetişen Mertcan için şu ana kadar hiç bonservis ödenmedi. İki yıl Ş.Urfa’da kiralık oynayan futbolcu, bu devre arasında Bandırma’ya gönderildi.
Mertcan Çam
CEVAP ARAYAN SORULAR

  • Sözleşmede yer alan 885 bin dolar tutarındaki 5 adet çek, Trabzonspor’a şimdiden verildi mi? Ve Trabzonspor tarafından da bir faktoring şirketine kırdırıldı mı?
  • Mertcan Çam’ın sözleşmesi önümüzdeki sezon sonunda bitecek olmasına rağmen, Beşiktaş niçin bu süreyi beklemeye gerek duymadı?
  • Trabzonspor’da forma şansı bulamayan ve 2. lig takımlarında bile bazen yedek kalan Mertcan Çam, Beşiktaş’ta hangi yöneticilerin ya da teknik adamların isteğiyle transfer edilmek istendi?
  • Beşiktaş ve Trabzonspor yönetiminde bu transferi bilen toplam kaç yönetici var?
OLCAY ŞAHAN SUDAN UCUZA VERİLMİŞTİ!
Beşiktaş ile Trabzonspor arasında geçen sezonun devre arasında Olcay Şahan transferi yapılmıştı. Trabzonspor, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde Beşiktaş’a bonservis ücreti olarak sadece 200 bin Euro ödeneceğini belirtmişti. Bildirimde ayrıca Olcay’la yıllık 1 milyon 700 bin Euro üzerinden 3,5 yıllık sözleşme imzalandığı ifade edilmişti.
Bu transferde Olcay Şahan’ın ağabeyi olan Osman Şahan’ın da menajerlik ücreti olarak 500 bin Euro aldığı yine Trabzonspor tarafından resmen duyurulmuştu.
MEHMET EKİCİ TRANSFERİNDE KRİZ ÇIKMIŞTI
Olcay Şahan’ın Beşiktaş’tan Trabzonspor’a transferi sırasında her iki kulüp arasında “Mehmet Ekici, Beşiktaş’tan başka bir kulübe gidemez” içerikli bir sözleşme imzalandığı da gündeme gelmişti. Ancak yaşanan gelişmeler üzerine hem Beşiktaş hem de Trabzonspor bu iddiayı yalanlamıştı. Nihayetinde Mehmet Ekici, Fenerbahçe’yle sözleşme imzalamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder